Zoekservice Levensverzekeringen steeds vaker gebruikt

Meer dan 12.500 personen hebben in 2023 een aanvraag ingediend bij de Zoekservice Levensverzekeringen van het Verbond. Met die zoekservice kan worden gecheckt of een overleden dierbare een levensverzekering had. Maar ook als je op zoek bent naar een levensverzekering van jezelf. In ruim 6.000 gevallen werd ook een verzekering gevonden.

Het aantal aanvragen neemt al enkele jaren toe, zoals ook blijkt uit de cijfers over het afgelopen jaar. In 2023 heeft het Verbond in totaal 12.664 aanvragen van nabestaanden en levenden ontvangen, waarvan 6.167 klanten een positief bericht kregen. Een jaar eerder was die verhouding 10.129 aanvragen met 5.586 positieve reacties.

tabel met aantal aanvragen en positieve hits van levensverzekeringen

klik op de tabel om te vergroten

Hoe werkt de zoekservice?

Nabestaanden kunnen een aanvraag indienen bij het Verbond van Verzekeraars, dat de aanvraag vervolgens doorstuurt naar alle deelnemende levensverzekeraars. Zij zoeken in hun bestanden naar eventuele polissen, zodat de rechthebbende(n) van niet-opgeëiste verzekeringstegoeden kan worden gevonden. Het Verbond stelt wel een voorwaarde bij de aanvraag: er wordt verwacht dat de klant eerst zelf het nodige heeft geprobeerd om uit te zoeken of en waar er nog een polis loopt.

Ruim 30.000 gevonden polissen

Nabestaanden kunnen al sinds jaar en dag via de zoekservice laten speuren naar mogelijke levensverzekeringen van overleden dierbaren. In de afgelopen tien jaar hebben verzekeraars al ruim 30.000 keer een polis teruggevonden. Bijvoorbeeld als een familielid ooit heeft verteld dat er een verzekering was, maar niet bij welke verzekeraar. Of als de nabestaanden twijfelen of er wel of geen verzekering was. Ook gemeenten die een gemeentelijke uitvaart verzorgen, kunnen gebruikmaken van de service. Sinds 2015 kunnen consumenten ook laten zoeken naar hun eigen verzekering.