Als je niet meer kunt betalen …

Als je niet meer kunt betalen …

Je wordt ziek of raakt je baan kwijt. Je gaat er niet vanuit, maar het kan iedereen overkomen. Daarom moet je hier wel bij stilstaan bij het afsluiten van je hypotheek. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je van de ene op de andere dag geen inkomsten meer hebt.

Een deel kun je misschien opvangen met je spaargeld. Daarmee kun je de lening gedeeltelijk aflossen, waardoor de rente die je per maand betaalt lager wordt. Ook kun je je verzekeren tegen dit risico.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering keert een afgesproken bedrag uit als je overlijdt. Daarmee kun je dan je hypotheekschuld aflossen, zodat je nabestaanden niet met een schuld achterblijven of het huis moeten verkopen. Soms is de verzekering een eis van de bank. Lees meer over de overlijdensrisicoverzekering.

Levensverzekering

Met een levensverzekering spaar je geld. Met dat geld los je op de einddatum de lening helemaal of gedeeltelijk af. De levensverzekering sluit je vaak tegelijk af met je hypotheek. Bekende voorbeelden zijn de spaarhypotheek of beleggingshypotheek. Alternatief voor de levensverzekering is banksparen. Maar hierbij is er geen risicodekking.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ben je eigen baas en kun je door een ongeluk of ziekte niet meer werken? Dan behoud je toch je inkomen dankzij de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

WIA-verzekeringen

Werk je in loondienst, maar kun je door ziekte niet meer werken? Dan houd je wel inkomen, maar dit kan fors lager zijn dan je gewend ben. Het kan dalen tot het sociaal minimum, waardoor je je hypotheek waarschijnlijk niet meer kunt betalen. Daarvoor kun je WIA-verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld de WIA-hiaatverzekering, WGA-hiaatverzekering of de WGA-excedentverzekering.

Woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering zorgt ervoor dat je woonlasten ook worden betaald als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Vaak stelt de verzekeraar wel voorwaarden, bijvoorbeeld aan het aantal maanden hij doorbetaalt.

Let op

  • Bedenk goed wat voor jou de beste oplossing is. Veel hangt af van je persoonlijke situatie. Een adviseur kan je daarbij helpen. Neem ook altijd goed de voorwaarden door.
  • Wil je meer weten? Bekijk dan de verzekeringskaart, of neem contact op met je verzekeraar.