Jongeren en geld

Bijna negen op de tien jongeren overleggen bij grote online uitgaven (meer dan vijftig euro) altijd eerst met hun ouders. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder 1.100 jongeren van elf tot en met zestien jaar.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren bij online uitgaven vaker met hun ouders moeten overleggen dan bij uitgaven in een winkel. Driekwart mag wel zelf bepalen waaraan ze hun eigen geld uitgeven.

Eigen rekening

Acht op de tien jongeren hebben een betaalrekening en driekwart heeft een spaarrekening. Dat aantal neemt toe naarmate jongeren ouder worden. Zestig procent krijgt zijn zakgeld direct op zijn bankrekening.
Een op de vijf krijgt ook kleedgeld. Gemiddeld krijgen 13- en 14-jarigen 53 euro kleedgeld per maand. Bij 15- en 16-jarigen is dat iets hoger: 55 euro.

Het onderzoek vond plaats in het kader van de Week van het geld, die van 27 tot en met 31 maart plaatsvindt. Het thema van de week is dit keer: maakt geld gelukkig? Doel van de Week van het geld is om leerlingen te leren omgaan met geld. Thuis en in de klas. Ook verzekeraars doen mee aan de week en geven meer dan 800 gastlessen in de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Wil je meer informatie? Kijk op www.fixjerisk.nl.