Eerste hulp bij een woningbrand

Je moet er niet aan denken dat je huis afbrandt. Toch breekt er vaker brand uit dan je verwacht. Uit onderzoek van Independer waren er vorig jaar 7.700 woningbranden in Nederland. Een woningbrand kan snel ontstaan door bijvoorbeeld een vlam in de pan, een omgevallen kaars of kortsluiting. Wist je bijvoorbeeld dat de wasdroger de grootste veroorzaker is van een woningbrand? Natuurlijk doe je alles om brand te voorkomen. Maar wat moet je doen wanneer het je tegenzit en je huis afbrandt?

 

Stichting Salvage

Zodra er een brand gemeld wordt, stuurt de alarmcentrale meteen een Salvagecoördinator. Deze coördinator zorgt (gratis) voor de slachtoffers (o.a. opvang voor de eerste nacht) en neemt maatregelen om te voorkomen dat de schade erger wordt. Ook als je niet verzekerd bent, word je geholpen.

 

Niet opruimen, wel foto’s maken

Omdat opruimen van schade door roet of water specialistisch werk is, kun je dat beter aan professionals overlaten. Wel is het maken van foto’s handig. Je kunt dan ook meteen een lijst maken van alle beschadigde spullen en een inschatting maken van wanneer en tegen welke prijs je die spullen hebt gekocht.

Als het kan, is het verstandig om na de brand waardevolle bezittingen zoals je telefoon, sieraden, paspoort of foto’s mee te nemen. Mocht je nieuwe kleding kopen, bewaar dan de bonnen. Misschien kun je die nog declareren.

En ook belangrijk: mocht je je niet goed voelen, neem dan contact op met de huisarts.

 

Eerstvolgende werkdag

De hulp van Stichting Salvage duurt tot de eerstvolgende werkdag. Als je verzekerd bent, dan handelt je verzekeraar het daarna af.  Meld schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar of tussenpersoon. Heb je een huurwoning? Breng dan de woningcorporatie of de pandeigenaar op de hoogte.

Na de eerste nacht moet je als eigenaar van een koopwoning zelf een tijdelijke woning vinden. Veel verzekeraars vergoeden wel een bepaald bedrag. De hypotheeklasten van je huis waar brand is geweest lopen wel gewoon door.

Bij huurwoningen wordt uit coulance vaak wel gezocht naar een vervangende woonruimte maar dat is geen wettelijke plicht.

 

Contra-expert en onderverzekering

Tot slot nog een paar tips. De schade na brand wordt vastgesteld door een schade-expert van je verzekeraar. Ben je het niet eens met de vastgestelde waarde dan, kun je een contra-expert in de arm nemen.

Pas ook op voor onderverzekering. Je moet bij het afsluiten van je verzekering aangeven hoeveel je spullen waard zijn. Dat is dan het maximale bedrag dat je vergoed krijgt als je spullen verloren gaan. Is dat bedrag te laag, dan ben je onderverzekerd. Bij sommige verzekeraars ben je altijd verzekerd tegen onderverzekering, dus check jouw polisvoorwaarden.

 

Opstal- en inboedelverzekering

Jouw inboedelverzekering dekt alles dat niet aan je woning vastzit. Denk daarbij aan b.v. de meubels en je televisie. Je bent niet verplicht je inboedel te verzekeren al is dit wel aan te raden. Voor schade aan de woning zelf, waaronder het dak, de inbouwkeuken en leidingen heb je een opstalverzekering. De herbouw van je woning is hiermee gedekt. Als je een woning huurt, is een inboedelverzekering voldoende. De opstalverzekering komt voor rekening van de verhuurder.