Levensverzekering

Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert bij overlijden of op een vooraf afgesproken moment. Je bouwt met een levensverzekering een bepaald kapitaal op, dat je in de toekomst voor verschillende doelen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen. Of om te sparen voor een aanvulling op je pensioen. Er bestaan veel verschillende levensverzekeringen.

 1. Overlijdensrisicoverzekering
  Deze verzekering keert een bepaald bedrag uit als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt.
 2. Kapitaalverzekering
  De kapitaalverzekering keert een bedrag ineens uit. Deze verzekering sluiten veel mensen tegelijk met een hypotheek af. Op die manier kunnen ze met de uitkering de hypotheekschuld geheel of gedeeltelijk aflossen. Een kapitaalverzekering kan een spaar- of beleggingsverzekering zijn.
  2a. Spaarverzekering
  Deze verzekering keert alleen uit als je op de afgesproken datum nog in leven bent.
  2b. Beleggingsverzekering
  Deze verzekering keert een kapitaal uit na een vooraf vastgestelde termijn.
  2c. Gemengde verzekering
  De gemengde verzekering keert altijd uit. Bij in leven zijn ontvang je de uitkering op de einddatum. Overlijd je vóór de einddatum, dan keert de verzekering op dat moment uit.
 3. Renteverzekering
  Bij een renteverzekering ontvang je periodiek een bedrag. Bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrente-uitkering. Veel mensen kiezen deze vorm om het pensioen aan te vullen.

Voor wie en waarom?

Je kunt een levensverzekering voor veel verschillende doelen afsluiten. Bijvoorbeeld om je hypotheek te kunnen aflossen, om je pensioen aan te vullen of om later een dure studie voor een kind te kunnen betalen. Ook kan je met een levensverzekering sparen voor een inkomensaanvulling voor je nabestaanden als jij komt te overlijden. Omdat er veel soorten levensverzekeringen zijn, is het verstandig om eerst goed te bedenken wat je precies met de verzekering wilt en hoeveel geld je kunt missen. Vervolgens kun je een levensverzekering vinden die goed bij jouw situatie past. Een adviseur of verzekeraar kan je helpen met het vinden van een levensverzekering die bij je past.