Bromfiets- of scooterverzekering

Als je in Nederland een bromfiets of scooter hebt, dan moet je je verplicht verzekeren tegen de gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid. Dat doe je met de bromfiets- of scooterverzekering. Je kunt de verzekering ook uitbreiden, bijvoorbeeld met een dekking tegen diefstal of een all riskdekking.

Kenmerken

Voor een bromfiets- of scooterverzekering kun je grofweg kiezen uit drie verschillende dekkingen:

  1. Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je bromfiets aan anderen toebrengt. WA is de minst uitgebreide en daardoor ook goedkoopste verzekering. Schade aan je eigen bromfiets en diefstal is bij WA niet gedekt.
  2. WA Beperkt Casco. Met deze dekking ben je verzekerd tegen schade waarvoor jij aansprakelijk bent, maar ook voor diefstal, inbraak-, brand- of stormschade aan je brommer. De schade die je zelf veroorzaakt aan je brommer is niet gedekt.
  3. WA Volledig Casco. Deze zogenoemde All Risk-dekking is de meest uitgebreide vorm. De schade aan je eigen brommer is nu ook meegedekt.

Let op

  • De strafmaatregel voor opgevoerde brommers is in 2012 flink verhoogd. Als je wordt betrapt, krijg je een boete en zal de politie je kentekenbewijs in beslag nemen. Dat krijg je pas weer terug als je binnen twee weken kunt aantonen dat je brommer weer in de originele staat is. Doe je dat niet, dan wordt het kentekenbewijs naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer gestuurd en geschorst. Oftewel, de bromfiets mag niet meer deelnemen aan het verkeer.
  • De premie voor het WA- en het cascodeel worden apart berekend. De cascopremie is namelijk gekoppeld aan de cataloguswaarde.
  • Hoe meer toeters en bellen je op je bromfiets hebt, hoe groter je behoefte om die mee te verzekeren. Dat kan met een accessoireverzekering, waarvoor je meer premie moet betalen. Houd er wel rekening dat accessoires ieder jaar in waarde dalen.
  • Het diefstalrisico van brommers wordt steeds groter en daardoor is het risico soms lastig te verzekeren. Kijk goed naar de hoogte van de premie en een eventueel (hoog) eigen risico voordat je besluit om diefstal mee te verzekeren.
  • Gebruik je eigen brommer niet voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld voor het bezorgen van pizza’s. Veel verzekeraars dekken dat risico niet.
  • De verzekeringsplicht geldt ook als je je brommer niet gebruikt. Of je moet schorsing van het kenteken vragen, maar dan mag je er ook echt niet mee rijden.