Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek sluit je een hypothecaire lening af, maar je lost tijdens de looptijd niets af. Je schuld blijft dus staan tijdens de looptijd van de verzekering. Pas aan het eind van de looptijd los je af. Dat doe je met de opbrengst van je beleggingen.

Kenmerken

Er zijn twee soorten beleggingshypotheken: de standaard beleggingshypotheek en de beleggingsverzekeringshypotheek.

1. Standaard beleggingshypotheek

Bij de standaard beleggingshypotheek stort je een bedrag op een beleggingsrekening op het moment dat je de verzekering afsluit. Je kunt er ook voor kiezen om elke maand een vast bedrag in te leggen. Dat bedrag kun je vervolgens naar eigen inzicht beleggen in aandelen, obligaties of een combinatie van die twee. Banken en verzekeraars bieden je vaak de keus uit een aantal verschillende fondsen die passen bij het risico dat je wilt lopen.

2. Beleggingsverzekeringshypotheek

De beleggingsverzekeringshypotheek is bijna hetzelfde als de standaard beleggingshypotheek, maar er is één belangrijk verschil: je sluit een kapitaalverzekering af waarin je geld wordt belegd. Daarbij kies je een of meerdere fondsen waarin wordt belegd. De verzekeraar zal vervolgens voor je beleggen in de fondsen die je gekozen hebt.

Voor wie en waarom?

De beleggingshypotheek was vooral interessant voor mensen die voor 2013 een hypotheek sloten en het aandurfden om te beleggen. Sindsdien zijn de regels rondom de hypotheekrenteaftrek echter veranderd voor nieuwe hypotheken. Daardoor kun je de rente van een nieuwe levenhypotheek (afgesloten na 1 januari 2013) niet meer aftrekken.
We zetten de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Voordelen beleggingshypotheek

  • De maandlasten zijn lager dan bij de meeste andere hypotheekvormen.
  • Als de beurs het goed doet, heb je aan het eind van de looptijd een hogere opbrengst in handen.
  • Als je hypotheek vóór 2013 is afgesloten, profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Nadelen beleggingshypotheek

  • Je loopt risico: niemand geeft je de garantie dat je aan het eind van de looptijd voldoende geld hebt om de hypotheekschuld af te lossen.
  • Wanneer je de hypotheek tussentijds moet beëindigen, is dat niet altijd gunstig. Als het op de beurs even tegenzit kan de opbrengst van de belegging ook tegenvallen.
  • Houd rekening met eventuele overige kosten. Zoals kosten bij het switchen van beleggingscategorie.
  • De fiscale voordelen sinds 2013 gelden niet meer voor mensen die nu een hypotheek afsluiten.

Let op!

  • Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je resultaten kunnen gunstig uitpakken, maar kunnen ook tegenvallen. Wees je daar goed van bewust.
  • Wanneer je je hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen woning die je als hoofdverblijf gebruikt, is de hypotheekrente aftrekbaar. Eén van de voorwaarden om hypotheekrenteaftrek te krijgen, is dat je de hypotheek wel tijdens de looptijd via een annuïtair of lineair aflosschema in maximaal dertig jaar volledig aflost.