U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Ziek zijn - Basiszorgverzekering verplicht

Wat is de basisverzekering?

— gearchiveerd onder:

Iedere Nederlander is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Ook staat in de wet tegen welke zorgkosten je dan bent gedekt. Een verzekeraar moet je altijd als verzekerde accepteren behalve als je bij je huidige verzekeraar nog een premieschuld hebt. Maar welke premie je betaalt, is niet wettelijk geregeld. Zorgverzekeraars concurreren daarom met elkaar op prijs en kwaliteit.

Vergelijken heeft nut
Het is dan ook zinvol de premies van de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Verzekeraars hanteren een vaste premie. Deze premie is niet afhankelijk van bijvoorbeeld je gezondheid of je leeftijd. Wel kan een verzekeraar verschillende verzekeringen voeren tegen verschillende prijzen voor bijvoorbeeld naturaverzekeringen of restitutieverzekeringen. Ook kun je via een collectief contract, van bijvoorbeeld je werkgever, een zorgverzekering sluiten. De premie is dan meestal lager.

Een nominale premie …

De premie die je aan de zorgverzekeraar betaalt, is de nominale premie. Heb je een belastbaar inkomen? Dan betaal je daarnaast een inkomensafhankelijke bijdrage. Dit geldt ook als je een uitkering krijgt.

… en een inkomensafhankelijke bijdrage

Als je in loondienst bent, dan vergoedt je werkgever die inkomensafhankelijke bijdrage. Dat is hij verplicht. Je betaalt wel over dat bedrag loonbelasting en premie volksverzekeringen.

Hoe hoog?
Werk je voor een baas? Dan is de inkomensafhankelijke bijdrage 7,75% van je bruto inkomen, tot maximaal € 50.853,- Dit geldt voor 2012. Over het inkomen dat hoger is dan dat bedrag, betaal je geen bijdrage.

Ben je ondernemer, freelancer of alfahulp? Dan betaal je de inkomensafhankelijke bijdrage, plus de vaste nominale premie, zelf. Deze bijdrage is 5,65% van het maximum belastbare bedrag van € 50.853,-. Dit geldt voor 2013.

Eigen risico
Elke verzekerde heeft een wettelijk verplicht eigen risico van € 350,- (2013). De eerste € 350,- die je in een jaar aan zorgkosten maakt, betaal je zelf.

Twee soorten verzekeringen

Er zijn naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen.

Naturaverzekeringen …
Bij een naturaverzekering bepaalt de verzekeraar naar welke zorgaanbieders je mag gaan. Zorgaanbieders zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, huisartsen of apotheken. Met deze aanbieders heeft de verzekeraar een contract gesloten.

… en restitutieverzekeringen
Een restitutieverzekering is een verzekering waar je de kosten die een zorgaanbieder in rekening brengt, vergoed krijgt. Je kiest die zorgaanbieder zelf. Het moet wel een erkende aanbieder zijn.

Goedkoper
Voordat je een zorgaanbieder kiest, is het handig na te kijken of je een natura- of restitutieverzekering hebt. Zo voorkom je dat je een zorgaanbieder kiest waarvan jouw verzekeraar de kosten niet vergoedt. Normaalgesproken zijn naturaverzekeringen goedkoper dan resitutieverzekeringen.    

Veelgestelde vragen

Document acties