U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Ziek zijn - AWBZ

AWBZ

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) dekt zware geneeskundige risico’s die niet onder de zorgverzekeringen vallen. Dit zijn medische kosten die vrijwel niemand kan opbrengen. Het is een volksverzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is hiervoor verzekerd. Dat betekent dat iedereen recht heeft op vergoeding van de AWBZ-zorg.

Wat kost het?

Je betaalt hiervoor wel premie. Dat doe je in de vorm van een percentage van je loon of uitkering. Deze premie wordt ingehouden in één bedrag met de:

  • loonbelasting,
  • Algemene Ouderdomswet (AOW),
  • Algemene nabestaandenwet (Anw).

 De AOW en Anw zijn ook volksverzekeringen. AOW’ers en Anw’ers betalen daarnaast AWBZ-premie. Heb je een ander inkomen? Bijvoorbeeld omdat je zelfstandig werkt? Dan betaal je deze premie en de inkomstenbelasting rechtstreeks aan de Belastingdienst.

Eigen bijdrage
Voor AWBZ-zorg betaal je een eigen bijdrage. Er zijn twee soorten:

  • een eigen bijdrage voor zorg die je in een instelling ontvangt;
  • een eigen bijdrage voor zorg die je thuis ontvangt. 

Welke zorg biedt de AWBZ?

De AWBZ onderscheidt zes soorten zorg:

Persoonlijke verzorging …
… als je thuis hulp nodig hebt bij de dagelijkse verzorging. Denk aan douchen, aankleden, scheren, pillen innemen, ogen druppelen of naar de wc gaan.

Verpleging …
… als je thuis medische hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld wondverzorging en injecties of hulp bij zelf leren injecteren.

Ondersteunende begeleiding …
… als je thuis hulp nodig hebt bij het organiseren van praktische zaken in het dagelijkse leven. Denk aan hulp bij het indelen van je dag.

Activerende begeleiding …
… als je thuis ondersteuning nodig hebt bij het leren omgaan met de gevolgen van een aandoening of handicap. Denk aan gesprekken of therapie om gedrag te veranderen.

Verblijf …
…als je niet meer zelfstandig kunt blijven wonen. Denk aan een tijdelijk of permanent verblijf in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Behandeling …
… als je behandeling nodig hebt om te herstellen van een aandoening of handicap. Of om te voorkomen dat die aandoening of handicap erger wordt. Denk aan begeleiding en hulp vanuit een verpleeghuis.

Document acties