U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Uit elkaar gaan - Verzekeraar informeren

Welke verzekeraars moet ik informeren?

Grofweg gezegd bestaan er drie soorten verzekeringen:
levensverzekeringen,
- schadeverzekeringen,
zorgverzekeringen.

Levensverzekeringen

Jij en je ex-partner hebben misschien verschillende levensverzekeringen gesloten. Zoals:
- een kapitaalverzekering voor de hypotheek;
- een lijfrenteverzekering voor een aanvulling op het pensioen;
- een studieverzekering voor de kinderen.


Verdelen
Als je uit elkaar gaat, moet je deze verzekeringen verdelen. Je kunt elke verzekering natuurlijk in tweeën knippen. Of je deelt de ene verzekering aan de een toe en de andere verzekering aan de ander. Daar zit wel een gevaar in: voor deze verzekeringen gelden meestal speciale fiscale regelingen. De kans is groot dat jullie de premiebetalingen hebben afgetrokken voor de inkomstenbelasting. Of dat de uitkering in principe belastingvrij is. Dat betekent dat je de verzekeringen niet zomaar kunt wijzigen. Voor je het weet, komt de Belastingdienst met een fikse aanslag. Laat je daarom eerst goed inlichten door een adviseur. Je verzekeringsadviseur helpt je graag.  

Schadeverzekeringen

Daarnaast is het belangrijk dat je de verzekeraars van je andere polissen informeert over jullie scheiding. Loop daarom al je verzekeringen goed door. Controleer of je deze moet aanpassen of misschien kunt opzeggen.

Naam of bedrag
Soms hoef je alleen de naam op de polis aan te passen, In andere gevallen moet je misschien het verzekerde bedrag aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering. Toen jullie samenwoonden, was het verzekerde bedrag daarvoor waarschijnlijk hoger dan nodig is nu je alleen woont.

Voor het gezin
Er zijn ook verzekeringen die je in gezinsverband hebt gesloten. Zoals een rechtsbijstandverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Als je na de scheiding alleen gaat wonen, is een verzekering voor jou alleen voldoende. In dat geval bespaar je op de premie.

Auto en no-claim
Let op: de autoverzekering kan nog een punt van discussie zijn als de verzekering op naam van je partner stond. En dan met name de no-claim. Je kunt namelijk niet zomaar de no-claimkorting van je ex-partner overnemen of gebruiken. Overleg dit met een adviseur. Of neem contact op met de verzekeringsmaatschappij.

Zorgverzekering

Als je apart gaat leven, meld dat dan ook aan je zorgverzekeraar. De basisverzekering komt dan alleen op jouw naam te staan. Heb je de zorg over je kinderen, dan blijven die gratis op jouw polis meeverzekerd.
Ze zijn dan wel jonger dan achttien jaar.

Aanvullende verzekering
Het is verstandig te kijken naar je eventuele aanvullende verzekering. Misschien heb je een dure variant gesloten door de gezondheidstoestand van je ex-partner. In dat geval kun je overwegen voor jezelf een goedkopere aanvullende verzekering te kiezen.

Veelgestelde vragen

-Wij hebben voor onze kinderen een kapitaalverzekering afgesloten voor studiegeld; hoe stellen we dat veilig?
-Mijn man heeft een (lijfrente)kapitaalverzekering afgesloten voor na zijn pensioen, maar ik betaal mee aan de premie; kan ik bij echtscheiding daar aanspraak op maken?
-Ik heb geen pensioen opgebouwd omdat ik na de geboorte van onze kinderen niet meer heb gewerkt; waar heb ik recht op?
 

Document acties