U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Samenwonen en trouwen - Samenwonen

Waar moet ik op letten als ik ga samenwonen?

Als je niet bent getrouwd, dan kun je op twee manieren samenwonen: met of zonder een samenlevingscontract.

Zonder samenlevingscontract

Bezittingen …
Woon je ongehuwd samen, dan blijft alles wat jullie verdienen of bezitten, gescheiden. Er ontstaat geen ‘gemeenschap van goederen’. Er verandert dan dus niks aan de situatie voordat je samenwoonde.

… of schulden
Datzelfde geldt voor schulden. De ene partner is niet aansprakelijk voor de schulden van de andere partner. Een deurwaarder kan dus geen beslag leggen op jouw eigendommen, omdat je partner schulden heeft.


Partnerpensioen
Als je ongehuwd samenwoont zonder samenlevingscontract kom je niet altijd in aanmerking voor partnerpensioen. Dat is afhankelijk van de pensioenregeling.

Samen
Koop je samen iets en staat dat op allebei jullie naam? Dan is dat wel gezamenlijk eigendom.

Mét samenlevingscontract

De wetgever heeft dus eigenlijk niets geregeld voor ongehuwd samenwonenden. Dit kan een goede reden zijn om wel een samenlevingscontract te sluiten.

Testament
Als jou iets overkomt, wil je waarschijnlijk dat je partner zo goed mogelijk verzorgd achterblijft. Daar moet je zelf voor zorgen. Dat doe je door een testament op te stellen. Het is verstandig om daarvoor een notaris in te schakelen.

Erven
Met een samenlevingscontract in combinatie met een testament regel je dat je van elkaar kan erven.

Pensioen
Een samenlevingscontract is een bewijs voor de pensioenuitvoerder dat jullie een langlopende relatie hebben. Veel pensioenverzekeraars willen wel een partnerpensioen uitkeren aan de ongehuwde partner. Je moet dan wel aantonen dat je langer dan een bepaalde periode hebt samengeleefd.

Veelgestelde vragen

Document acties