U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Samenwonen en trouwen - Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Wat is het verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap?

Trouwen …

‘Ja!’ Met het ja-woord beloof je elkaar niet alleen eeuwige trouw, er zijn direct ook heel veel zaken automatisch geregeld. Zoals jullie pensioenen en erfrecht. En de positie van eventuele kinderen die tijdens jullie huwelijk geboren worden. Ook allerlei fiscale zaken zijn dan geregeld.

… of geregistreerd partnerschap

De voorwaarden om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, zijn gelijk aan trouwen. Beide vormen sluit je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. En net als je trouwt, ga je het partnerschap automatisch aan in gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Behalve als je dit anders regelt.

Wat zijn de verschillen?

We zetten ze op een rij:

Kinderen
Een kind dat in een huwelijk van een man en een vrouw wordt geboren, heeft beide echtgenoten als ouder. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet het geval. Dit geldt ook voor een huwelijk van twee vrouwen of twee mannen. Erkenning of adoptie is dan de enige manier om familierechtelijke betrekkingen van het kind met de partner van de moeder of vader te laten ontstaan. Er zijn ook verschillen voor het gezag over de kinderen.

Ontbinden
Een ander verschil: alleen de rechter kan het huwelijk beëindigen. Maar een geregistreerd partnerschap kun je laten ontbinden zonder tussenkomst van de rechter. Beide partners zijn het dan wel met elkaar eens.

Tafel en bed
Het huwelijk kent een scheiding van tafel en bed. Geregistreerd partnerschap niet.


En meer …
Wat de gevolgen verder kunnen zijn als jullie uit elkaar gaan, lees je in het thema ‘Uit elkaar gaan’.
Onder bepaalde omstandigheden kun je beter huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden laten opstellen. Bijvoorbeeld wanneer jij of je partner een eigen bedrijf heeft.

Kerk
Een geregistreerd partnerschap kan niet kerkelijk ingezegend worden. Dit kan alleen als je eerst het burgerlijk huwelijk hebt laten sluiten.

Veelgestelde vragen

Document acties