U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Kinderen - Zelfstandig ondernemer

Zwangerschap: heb je als zelfstandig ondernemer recht op een zwangerschapsuitkering?

Als je voor jezelf werkt, heb je ook recht op een zwangerschapsuitkering. Deze krijg je op basis van de Zelfstandig- en zwangerregeling (ZEZ-regeling). De hoogte van je uitkering hangt af van je inkomsten van het vorige jaar.

Bedrijf van je partner
Werk je mee in het bedrijf van je echtgenoot of partner? Dan geldt de ZEZ-regeling ook.

Hoe hoog is de uitkering?
Je krijgt maximaal het wettelijk minimumloon. Dat is € 1.424 bruto per maand. Dit krijg je minimaal zestien weken. De regels die hiervoor gelden, zijn dezelfde als die voor werknemers.

Niet genoeg?

Een behoorlijk groot verschil met de regeling voor werknemers is de hoogte van de uitkering. Vind je een uitkering op minimumloonniveau niet genoeg? Dan kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.Je krijgt dan een uitkering als je bijvoorbeeld door ziekte een tijd niet kan werken. Maar ook bij zwangerschap vergoedt de verzekering een bedrag. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de verzekering die je hebt gesloten.

Wachttijd
Veel verzekeraars hanteren wel een wachttijd. Er moet dan een bepaalde periode zitten tussen het sluiten van de polis en de bevalling. Pas dan betaalt de verzekeraar de zwangerschapsuitkering uit.

Lees meer over de zelfstandig- en zwangerregeling (ZEZ-regeling) op de website van het UWV.

Veelgestelde vragen

Document acties