U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Huis kopen - Hypotheekvormen

Welke hypotheek past bij mij?

Een hypotheek is een geldlening waarmee je een eigen huis koopt. Het huis is je onderpand. Daarmee krijgt de financier zekerheid dat het geleende bedrag weer terugkomt.

Hoeveel leen je?

Een hypotheek moet passen bij je situatie. Zowel nu als in de toekomst. Om je hierbij te helpen, gaan hypotheekverstrekkers uit van woonlastenpercentages. Deze heeft het Nibud opgesteld. Deze percentages variëren al naar gelang de hoogte van je inkomen en de rentestand.

Wat zijn je maandlasten?

Je maandlasten zijn voor een deel afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest.

Drie vormen

Er zijn drie soorten hypotheekvormen:

 • Een hypotheek waarbij je zowel rente als aflossing betaalt. Dan is aan het eind van de periode is je huis vrij van hypotheek. Dit zijn:
  Lineaire hypotheek
  Annuïteitenhypotheek

 • Een hypotheek waarbij je alleen rente betaalt. Je lost niet af. Omdat je alleen rente betaalt, zijn je maandlasten lager. Maar aan het eind van de looptijd staat je schuld nog altijd overeind. Om die te kunnen betalen, moet je …
  … je huis verkopen;
  … je gespaarde geld gebruiken;
  … een nieuwe hypotheek afsluiten.

  Dit is de aflossingsvrije hypotheek.

 • Een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een product, waarmee je kapitaal opbouwt. Je betaalt dan iedere maand rente over de hypotheek én een premie. Met het opgebouwde kapitaal los je aan het eind van de periode je hypotheek af. Mogelijkheden zijn:
  Levenhypotheek
  Spaarhypotheek
  Spaarbeleggingshypotheek (‘hybride’ hypotheek)
  Beleggingshypotheek

Veelgestelde vragen

Document acties