U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Huis kopen - Bijleenregeling

Wat is de bijleenregeling?

Verhuis je van een bestaande woning naar een andere, duurdere woning? Dan gebruik je de overwaarde van je oude woning als investering in de nieuwe woning. Dat ben je verplicht.

Wat is de overwaarde?
De overwaarde is het verschil tussen de netto verkoopopbrengst en de schuld die je hebt voor je eigen woning. Deze eigenwoningschuld is het bedrag aan leningen voor je eigen woning. Deze leningen zijn aftrekbaar in box 1. Deze (hypotheek)schuld heb je afgesloten om je woning …
… te kopen,
… te verbeteren,
… te onderhouden.

Op de verkoopopbrengst mag je de verkoopkosten in mindering brengen. Bijvoorbeeld de makelaarscourtage.

Welke rente mag je aftrekken?
Gebruik je deze overwaarde niet of maar gedeeltelijk om de nieuwe woning te kopen? Dan moet je misschien op die nieuwe woning een hogere hypotheek afsluiten. In dat geval is de rente niet volledig aftrekbaar. Je mag alleen de rente aftrekken over de nieuwe hypotheek verminderd met de overwaarde.

Voorbeeld:

Je verkocht je oude woning voor € 200.000. Daarmee loste je je hypotheek af van € 150.000. De overwaarde is dan € 50.000. Voor het gemak houden we even geen rekening met de verkoopkosten. De nieuwe woning kost € 300.000. Die financier je volledig met een hypothecaire lening. Op grond van de bijleenregeling mag je dan alleen de rente aftrekken over € 250.000. Namelijk over de aankoopsom minus de overwaarde.

Meer weten?

Dit is een grove uitleg van de bijleenregeling, die nog heel wat andere bepalingen kent. Je kunt die vinden op www.belastingdienst.nl. Daar is ook een rekenhulp te vinden.

Koop je voor het eerst een woning? Dan geldt de bijleenregeling niet.

Document acties