U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Auto kopen en rijden - Verschillende WA-verzekeringen

Welke verschillen zijn er in WA-verzekeringen?

Alle WA-verzekeringen voldoen aan de minimumeisen die de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) stelt. Maar dat betekent niet dat alle verzekeringen gelijk zijn. Welke verschillen er zijn lees je hieronder.

Verzekerde bedragen
De wet schrijft voor dat de verzekering minimal vijf miljoen euro voor letselschade dekt en één miljoen euro voor materiële schade. Vind je die bedragen te laag, dan kun je een verzekering kiezen die meer uitkeert.

Beëindigen van de verzekering
Verzekeraars gaan niet hetzelfde om met het tussentijds beëindigen van de verzekering. Let daar goed op. Bijvoorbeeld als je je auto verkoopt.

Alcoholclausule
De meeste verzekeraars hebben in hun verzekering een zogenoemde ‘alcoholclausule’. Veroorzaak je als bestuurder schade terwijl je zodanig onder invloed bent van drank, drugs of medicijnen dat je niet mag rijden? Dan geldt deze clausule. De verzekeraar vergoedt dan wel de schade aan het slachtoffer, maar kan die schade van jou terugeisen.

Verhuur of mensen vervoeren
Als je de auto  …
… verhuurt tegen een vergoeding;
… gebruikt om tegen betaling personen en goederen te vervoeren,
controleer dan of de verzekering daarvoor dekking biedt. Vaak is carpooling en privévervoer tegen een tegemoetkoming wel standaard gedekt, maar andere ‘commerciële’ ritten niet.

Schadevrije jaren
Veel verzekeraars hebben een eigen bonus-malusregeling. Dat betekent dat zij je belonen als je schadevrij rijdt. Als je schade hebt, dan kan het zijn dat je het volgende jaar meer premie betaalt.

Sommige verzekeringen kennen daarnaast een bescherming van deze bonus-malusregeling, zie bonusbeschermingsverzekering. Hierdoor val je niet terug in de korting. Soms moet je daarvoor een aanvullende premie betalen.

Veelgestelde vragen

Document acties