U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Auto kopen en rijden - Verkeersongeval

Wat doe je bij een verkeersongeval in Nederland?

In je auto hoort een Europees Schadeformulier te liggen. Dit formulier krijg je bij je verzekeraar of bij je tussenpersoon. Heb je een ongeval, dan zet je de volgende stappen:  

 • Vul als je een aanrijding hebt op het formulier zowel je eigen gegevens als die van de tegenpartij in. Vul het formulier ter plekke alleen aan de voorkant in. Ook als nog niet echt duidelijk is hoe het ongeval gebeurde en wie daaraan schuldig is.

  Let op!
  Vul ook het vakje ‘getuigen’ en de toepasselijke kruisjes bij vraag 12 (de toedracht van het ongeval) goed in. Dit zijn erg belangrijke gegevens voor de schaderegeling!

 • De achterkant van het formulier vul je thuis in. Vervolgens stuur je het formulier zo snel mogelijk naar je tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.
   
 • Is de schade niet door je eigen toedoen veroorzaakt? Dan kun je voor medische kosten een claim indienen. Dat doe je bij je eigen zorgverzekeraar of bij de autoverzekeraar van de schuldige tegenpartij. Dat is de snelste manier om schade vergoed te krijgen.
 • Als je een (volledige) cascoverzekering hebt gesloten, dan meld je de schade bij je eigen autoverzekeraar. Je krijgt dan natuurlijk alleen de schade aan je auto vergoed. En niet de overige schade. Zoals letselschade, schade aan je kleren en aan de goederen in je auto.
 • Heb je letselschade door een ongeval? En is iemand anders daarvoor geheel of gedeeltelijk aansprakelijk? Dan raden we je aan voor de afhandeling van de schade een belangenbehartiger in te schakelen. Dat kan zijn:

  - een rechtsbijstandverzekeraar,
  - de ANWB,
  - een letselschade advocaat,
  - een gespecialiseerde letselschadebehandelaar.

  De behandeling van een letselschade kost geld. Dat noemen we ook wel buitengerechtelijke kosten (BGK). De verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij vergoedt deze kosten. De kosten moeten dan wel redelijk zijn. Dat wil zeggen in redelijke relatie tot de inspanningen van de belangenbehartiger.

  Zorg er vooral voor dat je een betrouwbare belangenbehartiger inschakelt. Zie hiervoor de flyer ‘Grip op uw letselschade’ of bekijk de website van www.deletselschaderaad.nl

 • Jouw cascoverzekeraar zoekt uit wie schuldig is aan het ongeval. Is dat de tegenpartij? Dan verhaalt hij de schade die aan jou is uitgekeerd, op hem. Doet hij dat met succes, dan heeft de schade geen gevolgen voor je schadevrije jaren/ bonus-malusregeling.
 • Het kan gebeuren dat de tegenpartij niet verzekerd is. En dat hij of zij je schade niet zelf kan vergoeden. In bepaalde gevallen kun je dan terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Alle autoverzekeraars leveren een bijdrage aan dit fonds. Je kunt terecht bij het fonds als:

  - de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig;
  - de tegenpartij niet verzekerd is;
  - de tegenpartij je schade niet zelf kan vergoeden;
  - de tegenpartij na het ongeval doorrijdt zonder dat je het kenteken kon noteren;
  - een motorrijtuig jouw geparkeerde auto beschadigt, terwijl je ergens anders was.

  Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding van het Waarborgfonds, doe je allereerst aangifte bij de politie. Je moet aantonen dat de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig. Daarom is het belangrijk dat je getuigen hebt. Vraag altijd bij omstanders of zij iets hebben gezien. En maak, als het kan, foto's van de situatie. 

Veelgestelde vragen

Document acties