U bent hier: Home - Wanneer verzekeren? - Auto kopen en rijden - Auto verzekeren

Ik heb een auto gekocht. Mag ik daarmee zonder verzekering meteen naar huis rijden?

Nee, je bent wettelijk verplicht de verzekering vooraf te regelen. Natuurlijk wil je, als je een auto (bromfiets of motor) koopt, daar zo gauw mogelijk een rit mee maken. Maar je mag geen meter met je nieuwe aanwinst rijden:

  • vóórdat het kenteken op je naam staat en
  • vóórdat je je auto, motor of ander motorrijtuig tegen WA (wettelijke aansprakelijkheid) hebt verzekerd.

Hoe verzeker ik mijn auto?

Elke auto, motor of ander motorrijtuig moet je tegen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekeren. Dat is wettelijke aansprakelijkheid.

Waarom een WA-verzekering?

Verkeersschade kan gauw in de papieren lopen. Denk aan zwaar letstel dat je aan een ander toebrengt. Een WA-verzekering is daarom niet alleen verplicht, maar ook belangrijk. Het gaat namelijk al snel om bedragen die je normaalgesproken niet uit eigen zak kan betalen. De wetgever eist daarom dat je als eigenaar van een motorrijtuig een WA-verzekering hebt, die de schade vergoedt die je aan anderen met de auto toebrengt.

Wat is een WA-verzekering?

Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade die jij met je auto aan anderen toebrengt. De dekking van een WA-verzekering kan verschillen. Maar je bent volgens de wet minimaal gedekt voor:
- vijf miljoen euro voor letselschade;
- één miljoen euro voor materiële schade.

Europa
De WA-verzekering geldt standaard in heel Europa en in de landen die op de groene kaart vermeld staan. Als je naar het buitenland gaat, loop je misschien andere risico’s dan die onder de autoverzekering vallen. Kijk daarvoor ook eens bij het hoofdstuk ‘Vakantie’.

Kun je de WA-verzekering uitbreiden?

Je kunt de WA-verzekering uitbreiden met een:

Lees meer over de WA-verzekering op de pagina 'Wat regelt de WA-verzekering?'
of raadpleeg de productwijzer over de motorrijtuigenverzekering. 

Veelgestelde vragen

Document acties