U bent hier: Home - Veelgestelde vragen - Auto kopen en rijden

Auto kopen en rijden

 

Ben ik verzekerd als ik een proefrit wil maak voordat ik de auto koop?

De proefrit valt onder de verzekering van de verkoper. Hij is namelijk eigenaar van de auto. Koop je een auto van een particulier? Of een niet-erkend garagebedrijf? Vraag dan even naar de verzekeringsgegevens.

Moet ik met rijden wachten totdat ik de polis in huis heb?

Nee. Bij veel verzekeraars en adviseurs is het voldoende om de gegevens van de auto door te geven. Een telefoontje is dan genoeg. Je bent vanaf dat moment ‘voorlopig gedekt’. De definitieve polisgegevens krijg je later.

Is de verzekering ook geldig buiten Europa?

Kijk daarvoor op de groene kaart. Daarop zie je in welke landen de verzekering geldig is. Twijfel je? Neem dan contact op met je verzekeraar of adviseur.

top

Ik kan bij geen enkele autoverzekeraar terecht. Wat nu?

Stel, je hebt in korte tijd veel schade gereden. Of je bent een jonge of juist een oudere rijder. Dan accepteren niet alle autoverzekeraars je. In dat geval kun je meestal terecht bij Rialto Verzekeringen Let op: Rialto werkt uitsluitend met tussenpersonen. Dat betekent dat je een aanvraag alleen via een assurantietussenpersoon kunt indienen. Dat kost je trouwens niets extra.

Zijn mijn aanhangwagen en caravan ook verzekerd?

Ja. De schade die je met een aanhangwagen of caravan veroorzaakt aan een derde, is verzekerd op de WA-verzekering van je auto, zolang deze aan je auto is gekoppeld en niet veilig buiten het verkeer tot stilstand is gekomen. De schade aan de aanhanger of caravan zélf is niet verzekerd.

Er ontstaat schade door de lading op of achter mijn auto. Is dat ook verzekerd?

Schade door (afvallende) lading is ook verzekerd. Let op: schade die ontstaat door het laden en lossen van de auto is níet verzekerd.

Welke personen zijn op de WA-verzekering verzekerd?

Verzekerd zijn:
- jij als eigenaar van het motorrijtuig;
- de gemachtigde bestuurder;
- inzittende passagiers.

top

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet teveel premie betaal?

De premies van de verschillende verzekeringen vergelijk je snel en makkelijk op internet. Of vraag het aan een adviseur. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, bepaalt voor een belangrijk deel de hoogte van de premie. Je korting kan oplopen tot wel zeventig of tachtig procent.

Ik sluit voor het eerst een autoverzekering. Betaal ik dan altijd honderd procent van de premie?

Nee, niet altijd. Sommige verzekeraars houden rekening met je leeftijd. En met het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Op basis daarvan kun je ook korting krijgen. Let op: de regio waar je woont heeft invloed op de hoogte van de basispremie.

Hoe toon ik mijn schadevrije jaren aan?

De verzekeraar geeft jouw schadevrije jaren sinds 1 september 2007 door aan een centrale elektronische databank (Roy data) als je een verzekering beëindigt. De verzekeraar laat jou bij het bericht van de beëindiging van de verzekering ook weten hoeveel schadevrije jaren aan de databank zijn doorgegeven.

Heb ik altijd een eigen risico bij een cascoverzekering?

Je hebt standaard een eigen risico van € 135,-. Maar je kunt meestal ook kiezen voor een hoger eigen risico tegen een lagere premie. Ben je jonger dan 24 jaar? Dan is het eigen risico vaak hoger. Als je de schade laat repareren bij een aangesloten reparatiebedrijf, dan laten veel verzekeraars het eigen risico geheel of gedeeltelijk vervallen. Voor reparatie van ruitschaden gelden aparte regelingen. Dat lees je in de polisvoorwaarden.

top

Wat is het verschil tussen nieuwwaarde en dagwaarde?

Veel verzekeraars bieden in hun volledige cascoverzekering  een nieuwwaarderegeling. Met deze regeling krijg je gedurende een bepaalde periode de nieuwprijs van je auto vergoed als deze total loss is. Dit geldt ook als je auto is gestolen en niet binnen dertig dagen wordt teruggevonden. Deze nieuwprijs geldt op het moment van de schade. Soms is deze regeling geldig totdat de auto één jaar oud is. Maar er zijn ook regelingen die de nieuwwaarde twee of drie jaar lang vergoeden. Daarna krijg je de dagwaarde vergoed. Dat is de waarde van de auto vlak voor de schade.

Zijn alle accessoires ook verzekerd?

Horen de accessoires bij de standaarduitrusting? Dan zijn deze meeverzekerd. Denk aan standaardsierstrepen en siervelgen. Andere accessoires zijn soms tot een bepaald maximumbedrag meeverzekerd. Daar gaan verzekeraars verschillend mee om. Sommige verzekeraars maken ook verschil tussen audio-apparatuur en andere accessoires. Kostbare apparatuur kun je soms tegen extra premie meeverzekeren. Wat niet nadrukkelijk is verzekerd, krijg je bij schade ook niet vergoed.

Wanneer sluit ik een volledig cascoverzekering af?

Deze verzekering is bedoeld voor ‘jonge’ auto’s. Bijvoorbeeld voor auto’s die niet ouder zijn dan drie tot vijf jaar. Als je dat wilt kun je deze verzekering wat langer houden. Bijvoorbeeld als je een hoge korting hebt opgebouwd omdat je al jaren schadevrij rijdt en een relatief lage premie betaalt.

Kan ik een uitgebreide cascoverzekering afsluiten voor tijdens de vakantie?

Dat kan. Deze dekking is dan een maximum aantal aaneengesloten dagen geldig. Ook ben je dan verzekerd voor de heen- en terugreis. Voorwaarde is meestal wel dat de auto niet ouder is dan tien jaar. En het kan vaak alleen bij de verzekeraar waar ook de verplichte WA-verzekering is afgesloten.

top

Wat zijn de gevolgen van schade voor mijn bonus-malusregeling?

Als je schade hebt, dan vergoedt je verzekeraar een bedrag aan jou of aan de tegenpartij. Je valt dan terug naar een of meer lagere treden. In de polisvoorwaarden zie je naar welke trede je gaat. Soms heeft zo’n terugval geen invloed op je premiekorting. Maar is dat wel zo? Dan kan het aantrekkelijk voor je zijn om het uitgekeerde bedrag zelf aan de verzekeraar te betalen. Zodat je niet terugvalt in je korting. Neem daarover contact op met je verzekeraar.

Er bestaan ook bonusbeschermingsverzekeringen. Daarmee komt met één schade per jaar je kortingspercentage niet in gevaar. De bonusbeschermingsverzekering biedt geen bescherming tegen terugvallen in schadevrije jaren als je overstapt naar een andere verzekering.

Moet ik de schuldige tegenpartij zelf aansprakelijk stellen?

Dat hoeft alleen als je alleen een WA-verzekering hebt. Heb je ook een rechtsbijstandverzekering? Dan neemt de verzekeraar deze taak van je over. Als je de auto ook volledig casco hebt verzekerd, dan stelt de autoverzekeraar de tegenpartij ook aansprakelijk voor de schade aan je auto. Heb je nog andere schade? Vraag dan aan je verzekeraar of hij jou op de hoogte stelt als de tegenpartij aansprakelijkheid heeft erkend. Dat maakt het makkelijker om ook de andere schade te verhalen. Soms verhaalt de cascoverzekeraar ook de andere schade voor je.

Houdt het Waarborgfonds een eigen risicobedrag in?

Je hebt schade aan je auto en je weet zeker dat het veroorzaakt is door een niet-geïdentificeerd motorvoertuig. Bijvoorbeeld omdat de dader is doorgereden na een ongeval. Je hebt dan geen gegevens van deze partij. In dit geval heb je een eigen risico van € 250,-. Is de schade veroorzaakt door een onverzekerd motorrijtuig? Dan heb je geen eigen risico.

Bij wie kan ik terecht als ik een aanrijding in Nederland met een buitenlands motorrijtuig heb gehad? 

Als je een casco-verzekering hebt, meld je de schade bij je  eigen verzekeringsmaatschappij. Ben je alleen WA-verzekerd en heb je geen rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars (link naar http://www.wbf.nl/nbm/home/Pages/Default.aspx). Als je de naam van de verzekeringsmaatschappij van het buitenlandse motorrijtuig weet, kun je ook zelf de correspondent opzoeken op deze website.

Ik heb een aanrijding gehad met een buitenlands motorrijtuig maar ik heb slechts het kenteken en merk kunnen noteren. Waar kan ik informatie over de verzekeraar opvragen? 

Je kunt een verzoek zenden aan het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars Dit Bureau kan via het Bureau in het land van herkomst van het motorrijtuig de verzekeringsgegevens achterhalen.

Hoe weet ik of een tweedehands auto eerlijk en dus niet gestolen is?

Als je een tweedehands auto koopt van een particulier wil je dat het een ‘eerlijke’ auto is en niet van diefstal afkomstig. Als je een auto hebt gekocht die achteraf wel gestolen blijkt te zijn, dan heb je heel wat uit te leggen aan de politie. Hieronder vind je enkele tips om te weten wat je koopt en van wie.

Omgekat of gekloond
Behalve gestolen voertuigen worden er ook zogenoemde ‘omgekatte’ of ‘gekloonde’ voertuigen op de particuliere markt aangeboden. Omgekatte voertuigen krijgen de identiteit van een niet meer te herstellen schadeauto. De kenmerken (chassisnummer, kenteken en andere identiteitskenmerken) worden dan overgezet. Gekloonde voertuigen krijgen de identiteit van een nog rondrijdend voertuig. De kenmerken worden gekopieerd van het origineel.

In bijna alle gevallen zal de auto teruggegeven moeten worden aan de rechtmatige eigenaar. Je kunt het beste dus voorkomen dat je een oneerlijke auto koopt.

Consumentenbescherming
Koop je je auto bij een erkend autobedrijf, dan geeft je dat enige consumentenbescherming en een sterkere rechtspositie als er iets mis is. Zie je je droomauto op internet? Gebruik dan onderstaande tips om te voorkomen dat je een gestolen, gekloonde of omgekatte auto koopt.

Tien tips: weet wat u koopt en van wie 

1.     Maak een afspraak bij de verkoper thuis.

2.     Vraag de verkoper om legitimatie en noteer de nummers van deze documenten.

3.     Verzoek de verkoper mee te gaan naar een Postkantoor of PostNL-kantoor voor
        de vrijwaring.

4.     Betaal bij voorkeur per bank en niet contant.

5.     Controleer het kenteken via RDW, print deze gegevens uit en vergelijk deze met het
        voertuig en de bijbehorende kentekenpapieren.

6.     Stel vast dat alle sleutels origineel zijn en allemaal op alle deursloten en het contactslot 
        werken.

7.     Controleer op zichtbare braakschade.

8.     Controleer het onderhoudsboekje en eventuele onderhoudshistorie.

9.     Controleer de kilometerstand via NAP (€ 2,95)

10.  Controleer een eventueel in de ruiten gegraveerd kenteken.

Als je bij de aankoop denkt: “Dit is te mooi om waar te zijn”, wees dan extra op je hoede.
Laat je nooit onder druk zetten om snel te kopen, betaal niet vooraf en zeker niet contant.

top

Document acties