Levenhypotheek

De levenhypotheek bestaat uit twee financiële producten: een lening en een levensverzekering. Over het geleende bedrag betaal je elke maand rente (je lost tijdens de looptijd niets af). Met de levensverzekering bouw je kapitaal op. Aan het eind van de looptijd is het de bedoeling dat je hypotheekschuld en het opgebouwde vermogen gelijk zijn, zodat je je hypotheek kunt aflossen.

Kenmerken

Het principe van de levenhypotheek laat zich een beetje vergelijken met de beleggingshypotheek. Maar er is één belangrijk verschil. Bij de beleggingshypotheek kun je ook zelf beleggen (als je dat wilt), terwijl dat bij de levenhypotheek altijd door of verzekeraar gebeurt.

Voor wie en waarom?

De levenhypotheek was vooral interessant voor mensen die voor 2013 een hypotheek sloten en het aandurfden om te beleggen. Sindsdien zijn de regels rondom de hypotheekrenteaftrek echter veranderd voor nieuwe hypotheken. Daardoor kun je de rente van een nieuwe levenhypotheek (afgesloten na 1 januari 2013) niet meer aftrekken.
We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van een levenhypotheek op een rij.

Voordelen levenhypotheek

  • Je weet altijd welk maandbedrag je betaalt.
  • Als de beurzen goed presteren, houd je aan het einde van de looptijd geld over.
  • Als je hypotheek vóór 2013 is afgesloten, profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Nadelen levenhypotheek

  • Als de beurzen niet goed presteren, heb je aan het einde van de looptijd onvoldoende kapitaal opgebouwd. Je blijft dan zitten met een restschuld. Om dat risico zo klein mogelijk te houden, hebben veel aanbieders van levenhypotheken gelukkig speciale constructies bedacht. Hierdoor ben je verzekerd van een minimumuitkering, bijvoorbeeld van zestig procent van het hypotheekbedrag.
  • De fiscale voordelen gelden sinds 2013 niet meer voor mensen die nu een hypotheek afsluiten.

Let op

  • Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je resultaten kunnen gunstig uitpakken, maar kunnen ook tegenvallen. Wees je daar goed van bewust. 
  • Wanneer je je hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de woning die je als hoofdverblijf gebruikt, is de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Eén van de voorwaarden om hypotheekrenteaftrek te krijgen, is dat je de hypotheek wel tijdens de looptijd via een annuïtair of lineair aflosschema in maximaal dertig jaar volledig aflost. 
  • Kijk voor meer informatie over nieuwe regels over hypotheken op de website van de rijksoverheid.