U bent hier: Home - Thema's - Veiligheid - Voorkom brand in je studentenkamer

Voorkom brand in je studentenkamer

Hebben jullie met het studentenhuis net geld bij elkaar gelegd voor een frituurpan? Denk dan van te voren al na over de brandveiligheid van het studentenhuis.

Bij wie ’s avonds of ‘s nachts nog wil koken of frituren, blijkt de slaap vaak sterker dan de honger. Raakt een pan oververhit, dan kan de vlam in de pan slaan. Te vaak denkt de vermoeide student dan aan water terwijl dat levensgevaarlijk is. Blus een vlam in de pan dus nooit met water. Doe een deksel op de pan en sluit gas of elektra af. En ga nooit met een brandende of hete frituurpan lopen! 

Apparaten in het schoonmaakrooster

Uit controles van de brandweer blijkt dat veel studentenhuizen niet brandveilig zijn. Vluchtwegen worden geblokkeerd door fietsen, meubels en vuilniszakken. En vaak is met elektrische bedrading geknoeid of zijn apparaten niet schoon, waardoor kortsluiting en brand kunnen ontstaan. 

Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Let dus vooral op apparaten die een ventilator hebben om oververhitting te voorkomen, of waarin lucht wordt aangejaagd. Als de warmte niet goed weg kan door bijvoorbeeld opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt dus ook broodroosters.  Zet het schoonmaken van alle elektrische apparaten in het schoonmaakrooster!

Waar kun je nog meer aan denken om brand te voorkomen?

 • Een rookmelder in huis kan de redding zijn. Rook is doodoorzaak nummer 1 bij brand omdat het giftige gassen zoals koolmonoxide (CO) bevat. Rookmelders waarschuwen je snel voor brand en rook. Koop alleen rookmelders die voorzien zijn van het Goedmerk en controleer regelmatig de batterij.
 • Praat eens met je huisgenoten over brandpreventie. Wat doen jullie als er brand uitbreekt? Wat is de taakverdeling? En is er een vluchtroute? De brandweer moet er binnen acht minuten na de melding zijn. Realiseer je dat je tot dat moment zelf zult moeten optreden. Dat gaat beter als je van tevoren een vluchtplan maakt, met afspraken over hoe jij en je huisgenoten bij brand kunnen vluchten.
 • Stel een professioneel vluchtplan op en geef op een plattegrond aan waar de blusmiddelen zijn en de hoofdafsluiters van gas en elektra.
 • Houd vluchtroutes vrij. Een vluchtplan hebben alleen is niet genoeg; het is belangrijk dat je het regelmatig controleert. Zorg dat de vluchtroutes nooit gebarricadeerd zijn met bijvoorbeeld fietsen, vuilniszakken of lege flessen.
 • Rook niet in bed. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand met een brandende sigaret in slaap valt.
 •  Gooi nooit een asbak leeg in de prullenbak voordat je zeker weer dat alle peuken uit zijn.
 • Hang wasgoed nooit dicht bij een kachel te drogen.
 • Gebruik geen driewegstekkers. Kortsluiting onstaat heel snel bij !
 • Laat de televisie niet op stand-by staan.
 • Gebruik brandveilige feestversiering zoals onbrandbaar crêpepapier
 • Laat jaarlijks kachels en schoorstenen controleren
 • Gebruik bij het aansteken van de barbecue geen spiritus maar aanmaakblokjes

Lees meer

Document acties