U bent hier: Home - Thema's - Veiligheid - Veilig op de weg

Veilig op de weg

Rijd in een auto die volledig in orde is.

Denk aan  functionerende remmen, schone voorruit, het oliepijl  en de verlichting

Controleer minstens één keer per maand de bandenspanning en het profiel.
De bandenspanning is niet alleen van invloed op het brandstofgebruik, maar ook op het weg- en remgedrag van de auto. Dat geldt nog eens extra bij zware belading met bagage ofslechte weersomstandigheden.  Maak er een routine van om elke drie maanden te controleren of de bandenspanning nog in orde is. In de deurstijl van de auto of in het onderhoudsboekje staat de juiste bandenspanning vermeld. Komt u daar niet uit? Vraag het uw garage.

Denk van november tot en met april aan winterbanden.
Ze zijn in Nederland niet verplicht maar hebben ook in ons land zeker nut , ook al ligt er geen sneeuw. Verzekeraars kunnen melden dat er veel minder ongelukken gebeuren bij bestuurders met winterbanden. De remweg is bij lage temperaturen de helft korter. Zo hebben zomerbanden een remweg van 62 meter, winterbanden 30 meter. Vierseizoenbanden hebben gemiddeld 35 meter nodig in de winter. In de zomer is de remweg van zo’n band overigens weer langer dan van een zomerband.

Lees meer over de regelgeving in Europa per land of bekijk de landen en de winterbandenplicht op de kaart. Bron: Vereniging VACO.

Lees meer over winterbanden in het winterdossier op deze website.

Laat uw voertuig regelmatig door een garage onderhouden.

Ken de verkeersregels

Fris uw verkeerskennis op.
Geregeld vervallen of wijzigen er verkeersregels en –borden en komen er nieuwe bij. Volg een opfriscursus om weer helemaal op de hoogte te zijn.

  • Word geen bumperklever.
  • Kondig tijdig met behulp van de richtingsaanwijzers je manoeuvre aan.
  • Maak oogcontact met de andere weggebruikers.
  • Speel preventief in op verkeerssituaties en kijk dus verder dan je eigen voertuig.

Zien en gezien worden: Voer de juiste verlichting.
Het is verplicht dimlicht te voeren als het donker is en overdag als het zicht slecht is door mist of neerslag. Mistlampen aan de voorzijde mag je (als aanvulling op het dimlicht, niet ter vervanging) gebruiken bij slecht zicht door mist en neerslag. Je mistachterlicht mag je pas gebruiken bij een zeer dichte mist, als het zicht minder is dan vijftig meter.

Ga uitgerust en in goede conditie van huis

Denk aan je eigen conditie.
Dat je in het verkeer geen drugs en (liever ook ??) geen alcohol moet gebruiken is bekend. Maar wees ook attent op medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit staat aangegeven op het doosje!

Stippel je reis van te voren uit.

Het uitstippelen van je route maakt dat je je rustiger en met meer aandacht voor het verkeer kan verplaatsen.

Hou rekening met het tijdstip van vertrek. We zijn nu eenmaal minder alert als het donker wordt. En je verplaatst je veiliger als je je afspraken buiten de spitsuren maakt.

Do’s en don’ts voor de bestuurder

Vermijd onnodige conversaties.
Gesprekken die veel aandacht vereisen maken dat er minder aandacht overblijft voor de rijtaak. Een stijgende leeftijd gaat gepaard met een daling van de aandachtscapaciteit. Oudere bestuurders zijn ten opzichte van jongeren hiervoor gevoeliger (of :hebben daar meer last van dan).

Draag altijd je veiligheidsgordel.
Het dragen ervan is wettelijk verplicht en het vermindert de kans op verwondingen bij een ongeval drastisch. Dit geldt zowel voor de bestuurder als voor passagiers voor- en achterin de auto

Zet de radio niet te luid.
Een te luide radio vermoeit immers, en vermindert de opname van informatie uit de (rij)omgeving (bijvoorbeeld een toeterende auto, of:de sirene van een ambulance).

Zorg voor een goede zonnebril (op sterkte)

Let op de volgende veiligheidsartikelen in de auto

Heeft u een EHBO-doos in de auto, een veiligheidshesje, brandblusser en veiligheidshamer. Dergelijke zaken zijn in Nederland niet verplicht, maar in veel andere landen wel. Ook praktisch bij pech of een ongeval zijn een deken en een paraplu. Een file kan bij extreem weer ook gevaarlijk zijn: een deken als het te koud wordt of een fles water bij extreme hitte zijn dan geen overbodige luxe.

Handel veilig bij pech of een ongeval

Probeer bij pech of een ongeval juist niet op de vluchtstrook te blijven maar rijdt, als dat even kan, naar een parkeerplaats of andere uitwijkmogelijkheid. Kan uw voertuig niet van vluchtstrook of pechplaats weg? Ga dan zo snel mogelijk met alle inzittenden achter de vangrail staan en wacht daar op hulp! Vergeet ook eventuele huisdieren niet.

Steek bij pech nooit de snelweg over. Trek indien aanwezig de felgekleurde veiligheidshesjes aan.


Meer informatie

Lees hier meer over een ongeval in het buitenland.
Lees meer over winterbanden en hoe schade in de winter te voorkomen op de pagina's over winterschade.
Op de website over consumer education van de Europese Unie vind je ook allerlei informatie over veilig rijden zoals over veilige autozitjes.

Document acties