U bent hier: Home - Nieuws - "Zwembaden moeten veiliger"

"Zwembaden moeten veiliger"

20-04-2012

Wereldwijd komen jaarlijks tientallen mensen om door onveilige (afzuiginstallaties in) zwembaden. The Blue Cap Foundation opende  daarom op 19 april een test- en demonstratiebad in Nieuw-Vennep, om alle betrokken partijen, zoals zwembadbouwers, vakantieparken, overheden maar ook verzekeraars, te laten zien hoe het veiliger kan. 
 

Juli 2011: een dertienjarig Duits meisje wordt in een zwembad in Bulgarije onder water gezogen door een zwembadpomp. Pas na twintig minuten kan ze worden losgetrokken, maar op dat moment is ze al hersendood. Juli 2010: een soortgelijk ongeval in Curaçao. Zittend in een whirlpool worden de ingewanden van een tienjarig meisje uit haar lichaam gezogen door het afzuigsysteem.

Allebei lugubere ongelukken en wie denkt dat ze zich alleen voordoen in derderangs hotels of vakantieparken in verre landen, heeft het mis: een inspectie door The Blue Cap Foundation langs vijftien zwembaden in Zuid-Europa wijst uit dat in meer dan de helft van de zwembaden een dodelijk gevaar loert. 

Krachten van honderden kilo’s

Een dodelijk ongeluk trof ook de kleinzoon van Jan Jonker, die The Blue Cap Foundation in 2010 heeft opgericht. Zijn twaalfjarige kleinzoon Willem was op vakantie in Italië en werd vastgezogen aan een bodemrooster in een peuterbad van nog geen meter diep. Drie volwassenen waren niet bij machte hem van het rooster te bevrijden.


Na dit tragische ongeval besloot Jonker één ding: dit nooit weer. Met the Blue Cap Foundation (de naam verwijst naar het blauwe petje dat Willem vaak droeg) zet hij zich in voor veiligere zwembaden. “Veel zwembaden zeggen: ‘dat soort ongelukken gebeurt bij ons niet, want onze pompen voldoen aan de norm.’ Probleem is alleen dat de zuigkracht van pompinstallaties op papier wel in orde kan zijn, maar de zuigkracht op een rooster in de praktijk vele malen hoger kan uitvallen. Er zijn nog andere factoren die een rol spelen en dat is vaak onbekend. Zo gebeurt het dat speeltoestellen op de zuiginstallatie zijn aangesloten, waardoor krachten van honderden kilo’s op een zwembadrooster worden gemeten, terwijl een volwassene niet meer dan 50 kilo kan verdragen. Zeker als een lichaamsdeel een rooster compleet afsluit, wordt het vacuüm steeds groter.” 

meisjes in zwembad

Testlocatie

Het probleem spitst zich volgens Jonker bovendien niet alleen toe op zwembaden; ook jacuzzi’s kunnen een gevaar vormen. “Op de gebruiksaanwijzing staat vaak ‘niet dichter dan 40 cm van het rooster gaan zitten’. Maar dat wordt een beetje lastig in een bad van één bij anderhalve meter.”

Om aandacht te vragen voor het veiligheidsprobleem, doet The Blue Cap Foundation samen met de Universiteit Twente onderzoek, geeft ze voorlichting én heeft ze onlangs een meetmethode ontwikkeld (die nog wordt verfijnd), waarmee op een simpele manier kan worden vastgesteld hoeveel zuigkracht er op een rooster ontstaat. Ook is een oplossing bedacht om het probleem te bestrijden: direct achter het rooster wordt een pijpje aangebracht dat lucht toelaat, waardoor het vacuüm wordt opgeheven. “Simpel, maar doeltreffend en bovendien niet heel duur. Met zo’n 1.500 à 2.000 euro kom je al een heel eind”, meent Jonker.

Op een testlocatie in Nieuw-Vennep kunnen geïnteresseerden vanaf 19 april het systeem bekijken. “We hebben een ‘foute’ constructie gebouwd en een constructie die goed is, om de verschillen te laten zien. We hopen alle partijen die met veiligheid te maken hebben, zoals overheden, maar ook verzekeraars, te overtuigen van nut en noodzaak. Zo is het ministerie van Infrastructuur en Milieu bezig met de nieuwe Zwembadwet. Nu wordt bij een inspectie alleen gekeken of de roosters voldoen, maar dat is in onze ogen niet afdoende. Er moeten ook voorschriften komen voor de manier waarop leidingen worden geïnstalleerd. Daarnaast moet niet alleen de zuigkracht van de pomp, maar ook die op de roosters worden gemeten, zeker als er ook nog speeltoestellen zijn aangesloten.”

Document acties