U bent hier: Home - Thema's - Veiligheid - Een brandveilig huis

Een brandveilig huis

Een van de grote drama’s die regelmatig in het nieuws komen, is brand in een woonhuis. Gezinnen worden in hun slaap door rook overvallen. Meer dan de helft van de branden (61%) wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Veel voorkomende oorzaken zijn nalatigheid van de elektrische apparaten en de vlam in de pan. In veel gevallen had een fatale afloop voorkomen kunnen worden.

Tien tips om brand in jouw huis te voorkomen:

 • Installeer rookmelders, bij voorkeur ook dichtbij uw slaapkamer aan. Rook is doodoorzaak nummer 1 bij brand omdat het giftige gassen zoals koolmonoxide (CO) bevat. Rookmelders waarschuwen je snel voor brand en rook. Koop alleen rookmelders die voorzien zijn van het Goedmerk en controleer regelmatig de batterij. Lees meer over rookmelder op www.rookmelders.nu
 • Stel een veilige en snelle vluchtplan op. Deel dit plan met je gezin/ huisgenoten, verdeel de taken: wie doet wat bij brand en controleer de vluchtroute regelmatig. Zo krijg je oog voor obstakels onderweg naar de voordeur. Dat is belangrijk om zelf snel buiten te komen, maar ook van belang voor de brandweer als zij jouw huis in moeten. Cehck ook of de brandweer je huisnummer wel goed kan lezen.
 • Schaf een brandblusser en blusdeken aan en bespreek de opbergplaats hiervan met je gezin.
 • Weet hoe te handelen bij vlam in de pan. Veel keukenbranden beginnen met een vlam in de pan, dus als olie of vet in een pan te heet wordt. Blijf daarom in de buurt als je aan het bakken bent en zorg ervoor dat de pan aan de buitenkant vrij van vet en vuil is. Als toch de vlam in de pan slaat, probeer dan niet te blussen met water. Dit kan een enorme steekvlam opleveren. Schuif een passend deksel van je af over de pan, zet het vuur, de gaskraan en de afzuigkap uit.
 • Ga veilig om met elektrische apparaten :
  • Maak elektrische apparaten regelmatig schoon. Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Let vooral op apparaten die een ventilator hebben om oververhitting te voorkomen, of waarin lucht wordt aangejaagd. Als de warmte niet goed weg kan door bijvoorbeeld opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan de slang van de wasdroger, de magnetron, de elektrische oven, de ventilatorkachels, computers, laserprinters, maar ook haarföhns en de broodrooster.
  • Zorg dat snoeren in goede conditie en veilig weggewerkt zijn.
  • Voorkom ook dat teveel apparatuur is aangesloten op één stekkerdoos. Meerdere stekkerdozen op elkaar aansluiten kan zorgen voor overbelasting waardoor brand kan ontstaan.
  • Zet de televisie helemaal uit als je er niet bent. Vermijd standbystand ‘s nachts.
  • Trek bij onweer en als u er langere tijd niet bent, de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact
 • Wees u bewust van het gevaar van sigaretten! Maak ze op een veilige manier uit, leeg de asbak pas als je zeker weet dat de sigaretten gedoofd zijn en rook nooit in bed voor het slapen!

Hoe handel jij bij brand?

Test hier je kennis en check hoe goed jouw huis beveiligd is.

Meer weten over de verzekeringsvormen die bovenstaande risico’s kunnen afdekken?

Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor de financiële gevolgen van schade aan je woonhuis bijvoorbeeld als gevolg van brand. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor de financiële gevolgen van schade aan de spullen in je huis.

Lees meer

Document acties